Anglia megengedő szemléletével szemben az Európai Nem-GMO Ipari Szövetség (ENGA) a korábbi megközelítés fenntartását javasolja az új GMO-k szigorú szabályozására vonatkozóan. A kérdés azért is aktuális, mert az (újra)szabályozás idén esedékes!
Új szabályozás a GMO-kra vonatkozóan
A géntechnológia világában aktuálisan elmozdulás történt az Egyesült Királyságban és az EU-ban is, ahol eddig szigorúan szabályozták a géntechnológiával módosított szervezeteket (GMO-kat).
A kockázatértékelés, valamint a GMO-kra vonatkozó nyomon követhetőségi és címkézési követelmények miatt a vállalkozók és a fogyasztók jelenleg magas élelmiszerbiztonsági és átláthatósági szabványokra támaszkodhatnak.


Angliában ugyanakkor a folyamatban lévő géntechnológiai törvényjavaslat az új GMO-kat (azokat, amelyeket olyan technikákkal állítottak elő, mint a CRISPR/Cas) minden szabályozás alól kizárná.
Az EU-ban az Európai Bizottság pedig 2023-ra szóló munkatervében javaslatot jelentett be az új genomikai – azaz génfunkciókat befolyásoló – technikák deregulációjáról, amelynek a beterjesztése ez év második negyedévében várható.
A szóban forgó GMO-k
Összességében mondhatjuk, hogy a GMO-knak rossz hírük van Európában. Aktuálisan viszont a GMO-k „green washingja” azaz tisztára mosása folyik nálunk – az angol szabályozás a GMO-k természetközeliségét hangsúlyozza, az EU pedig génmanipuláció, illetve GMO helyett „új genomikai technikákról” beszél, ami változatlanul géntechnológiát jelent azonban.


A CRISPR/Cas-hoz hasonló technikákkal megtervezett növények egy laboratóriumi mesterséges génmódosítási eljárás eredményei. Létrehozásukhoz a növényi sejteket Petri-csészékben manipulálják. Miután pedig egy géntechnológiai eszközzel genetikai változtatásokat hajtottak végre, ezekből a sejtekből egész növényeket nevelnek. Még ha nem is adnak idegen géneket egy szervezethez, ezek a technikák nem azt reprodukálják, ami a természetben vagy a szaporítás során megtörténhet – azaz nem természetes vagy természetközeli módszerek.
Az új technikákkal való génszerkesztés veszélyei
Az új géntechnológiai technikák lehetővé teszik a genomok (DNS/RNS) korábban elképzelhetetlen módon és mértékben történő módosítását.
Ezek a technikák – és csak ezek a technikák – a teljes genomot hozzáférhetővé teszik a változások számára; míg a tenyésztés során a genom egyes régiói védettek a mutációk ellen.
A génszerkesztési technikák lehetővé teszik az úgynevezett „multiplexelést”, amely egyszerre több gént is megcéloz egy szervezetben, mélyreható változásokat okozva még további DNS bejuttatása nélkül is.


Ezen változtatások lehetséges hatásai a nem kívánt következmények tekintetében még nem ismertek, így a szabályozás és a kockázatértékelés még fontosabb. Az új géntechnológia és termékei állítólagos biztonságossága puszta állítás, amelyet szisztematikus tudományos tanulmányok nem támasztanak alá. A legtöbb publikáció a lehetséges káros hatások helyett arra összpontosít, hogy mi lehetséges az új technikákkal.
A jelenlegi uniós jogszabályok magas biztonsági és átláthatósági standardokat biztosítanak
Az EU-ban szigorúan szabályozzák a GMO-kat az emberek, az állatok és a környezet egészségének védelme érdekében. Ez a jogi keret vonatkozik a régi és az új GMO-kra is – az Európai Bíróság 2018-ban szintén kimondta, hogy minden új géntechnológiai módszerrel előállított termék GMO.
A jelenlegi eu-s GMO-jogszabályok az elővigyázatosság elvén alapulnak. Ez megköveteli a környezeti és élelmiszer-biztonsági kockázatértékelést a GMO-kra vonatkozóan, mielőtt azok belépnének az EU piacaira. Átláthatósági követelményei – címkézés és nyomon követhetőség – garantálják a választás szabadságát a vállalkozók és a fogyasztók számára.
A jelenlegi EU GMO-szabályozás kiegyensúlyozott – lehetővé teszi a GMO-ok engedélyezését és forgalomba hozatalát, de lehetővé teszi azok elkerülését is.
A jelenlegi szabályozás fenntartásának fontossága


A dereguláció a biztonsági és átláthatósági követelmények csökkentését vagy akár eltörlését jelentené, mivel kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés révén már nem lennének detektálhatók az élelmiszer láncban a GMO-k.
Az üzleti szereplők számára ez a takarmány- és élelmiszer-értéklánc feletti ellenőrzésteljes elvesztését eredményezné és azok felismerhetetlen módon kerülnének az EU piacára, az üzletek polcaira és a fogyasztók tányérjára.
Az EU élelmiszer- és kiskereskedelmi ágazata teljes mértékben tisztában van ezzel a fenyegetettséggel, amint azt az új genomikai technikákról szóló nyilvános konzultációban elfoglalt álláspontja is mutatja. Az EU Bizottság által 2022 szeptemberében közzétett jelentés rámutat: a bio- és génmódosítás-mentes gazdasági szereplők, élelmiszer-kiskereskedők és az élelmiszer-feldolgozó szektor többsége amellett érvel, hogy a kockázatértékelési követelményekre és a fizikai címkén keresztüli átláthatóságra vonatkozó jelenlegi jogszabályokat fenntartsák.
Az új GMO szabályozással kapcsolatban tehát az élelmiszerszektor és a fogyasztók érdekei fedik egymást, így fontos lenne, hogy az kiálljon üzleti érdekei mellett az tervezett új szabályozással szemben.
Veszélyek a táplálkozásban és a kozmetikumokban? Olvasd a további cikkeket is!
Üdv, PA
Foto: Pixabay
Forrás
New Food Magazine
