Van egészségesebb cukor, mint a répacukor?

Sokan szeretnénk hinni, és részben ezért is vesszük a különböző répacukor-alternatívákat, amelyek közül az utóbbi időben különösen népszerűvé vált kellemes vaníliás-karamellás íze miatt a kókuszvirágcukor, mint az „egészségesebb cukrok” egyike. De megalapozott ez?

Mi a kókuszvirág cukor?

A kókuszvirágcukrot a kókuszpálma virágnektárjából nyerik. Az összegyűjtött nektárt leforrázzák, megszárítják, majd ledarálják. Többnyire kézzel nyerik, és csak kis mértékben dolgozzák fel. A cukor nagyrészt bio minőségben kapható.

Milyen jellemzőkkel rendelkezik a kókuszvirág cukor?

A kókuszvirágcukor állítólag alacsonyabb glikémiás indexű (GI), mint az kristálycukor (azaz répacukor), ezért egészségügyi szempontból jobbnak kell lennie. Ez azonban nem igaz – összetételében ugyanis a kókuszvirágcukor nem tér el túlságosan a háztartási cukortól: a szacharóz és annak építőkövei, a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (dextróz) aránya 88-90 százalék között mozog. A többi főként egyéb szénhidrátok és víz. Egyéb összetevők, mint nyomelemek csak nagyon kis mértékben találhatók benne.

Milyen reklám – nem – megengedett?

Ennek megfelelően nem megengedhetők az arra való hivatkozások, hogy a kókuszvirágcukor tápértékét tekintve felülmúlja a asztali cukrot a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően.

Az ok: Ahhoz, hogy ezekből a tápanyagokból táplálkozási szempontból jelentős mennyiségű felszívódjon, olyan mennyiségű cukrot kellen fogyasztani, amely messze meghaladja az étrendi ajánlásokat, azaz ajánlott napi fogyasztási határétéket.

A tápértékre vonatkozó állítások ugyanakkor nem ösztönözhetnek a túlzott fogyasztásra és egy élelmiszer kedvező hatása attól is függ, hogy abból szokás szerint mekkora mennyiséget fogyasztanak és emellet a mennyiség mellet az ténylegesen alkalmas-e az egészségre (adott esetben) kedvezőbb hatás kiváltására – a jogi megítélés szerint ugyanakkor a cukor túlzott fogyasztása mindig kedvezőtlen a szervezetre, még akkor is, hogyha az adott édesítő valamilyen kedvező tulajdonsággal rendelkezne a szervezetre és konkrétan a kókuszvirágcukorból ehhez annyit kellene enni, hogy a jelentősen kedvező hatást nem tudnánk elérni vele.

Összegzésként elmondható, hogy a kókuszvirág cukor, mint cukor használata a kristálycukor helyett kizárólag személyes preferencián és nem jogilag igazolt tényeken alapul – azaz jogilag legalábbis nem egészségesebb, mint a többi, mivel ez tudományosan – legalábbis az EFSA, azaz az Európai Élelmiszerhatóság nézőpontja szerint ilyen hatás egészen biztosan nem igazolt.

Milyen édesítők és cukorhelyettesítők vannak? Olvass róla további cikkemben!

Cukorhelyettesítők és édesítők – kicsit konkrétabban

Üdv PA

Foto – Freepik

By amynna4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük